• I Convenció del Fòrum Social Metropolità 2024

  20/03/2024

  El passat 19 de març es va celebrar la Convenció 2024 del Fòrum Social Metropolità a les instal·lacions de La Salle Campus Barcelona – URL. En aquesta, es va comptar amb les aportacions de representants d’Ajuntaments, federacions de municipis i entitats del tercer sector social de la regió metropolitana

  Primera convenció fòrum social metropolità

  La primera convenció sota el títol Col·laboració per l’acció social. Oportunitats, compromís i solucions metropolitanes 

  El dimarts 19 de març l’Acord Ciutadà i l’Ajuntament de Barcelona van organitzar la primera convenció del Fòrum Social Metropolità, en la qual van intervenir representants d’ajuntaments; l’alcalde de Barcelona i president de l’AMB, Jaume Collboni; la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret; la presidenta de la Taula del Tercer Sector Social, Francina Alsina; la Comissionada d’Acció Social, Sonia Fuertes, federacions de municipis i entitats del tercer sector social.  

  Sota el lema Col·laboració per l’acció social. Oportunitats, compromís i solucions metropolitanes, la jornada va començar amb la recepció i un cafè de benvinguda. Seguidament, es va procedir a presentar el model compartit de col·laboració entre Ajuntaments i el tercer sector social a la regió metropolitana i el desplegament de mesures que pugin afavorir la contractació i l’estabilitat en l’atenció social a les persones, juntament amb la presentació i signatura del Manifest del Fòrum Social Metropolità. 

  Lectura del manifest del fòrum social metropolità

  Tanmateix, l’acte es va  configura com un espai de debat i taula d’anàlisi de les principals desigualtats socials actuals, per tal d’aportar nous enfocaments i solucions transversals a problemàtiques compartides:  

  Programa Fòrum Social Metropolità 2024

  En Fernando Díaz modera la Taula d’Anàlisi: “Un abordatge metropolità a les desigualtats” 

  A mig matí, el Fernando Díaz Alpuente, director general de la Fundació Acollida i Esperança, va iniciar la moderació de la Taula d’Anàlisis en la qual va participar la Blanca Garcés, investigadora sènior de l’àrea de Migracions i coordinadora d’investigació del CIDOB (Barcelona Centre for International Affers) i el Pau Dachs, cap de difusió social, incidència i sensibilització del Casal d’Infants per a l’Acció Social als Barris, entitat membre d’ECAS. 

  Taula d'anàlisi del Fòrum Social Metropolità

  La Blanca Garcés va començar la taula d’anàlisi esmentant que: “el repte més gran que tenim té a veure amb l’escenari de grans desigualtats al que aterra la immigració.” A més, afegia: “L’infrahabitatge s’ha convertit en una realitat habitual i el sensellarisme afecta cada cop més població. Per tant, és urgent parlar i abordar amb política social la immigració i les desigualtats que l’envolten.” El Pau Dachs, per la seva part, va aportar una xifra demolidora respecte a la pobresa infantil: “A nou districtes de vuit municipis de la regió metropolitana hi viuen infants en risc de pobresa. 

  La convenció del Fòrum Social Metropolità ha estat una oportunitat molt valuosa per establir prioritats com a sector i en col·laboració amb els ajuntaments presents. La feina que hem desenvolupat aquests anys ha de poder revertir en una millor cobertura social que no tingui interrupcions segons el carrer en què vius.” ens manifestava en Fernando Díaz.   

  Fernando Díaz, moderador del Fòrum Social Metropolità

  A més, en Fernando, també va participar en els grups de treball. En el seu cas, en el grup 3 que es va dedicar a identificar nous temes emergents per reduir les desigualtats socials. Grup el qual va ser moderat per Enriqueta Duran, secretària de Política Social de la UGT:  

   “Està molt clar que, com a Fòrum Social Metropolità, els reptes de treball més propers que tenim són els de les polítiques d’acollida de persones nouvingudes i la infància, però també hem de tenir en compte que l’accés a l’habitatge i la garantia de rendes són fonamentals per fer front a les desigualtats metropolitanes.” concloïa el Fernando.