• Un 68% de treballadores i un 65% de voluntàries d’Acollida i Esperança són dones

  08/03/2024

  Avui, 8 de març, es commemora el Dia Internacional de la Dona, anteriorment anomenat Dia de la Dona Treballadora. En aquest article volem fer palès l’agraïment a totes les dones que treballen a la nostra fundació i a les voluntàries que col·laboren amb Acollida i Esperança.  

  Infermeria Convent dels Franciscans - fundació acollida i esperança

  La representació de les dones a Acollida i Esperança en xifres

  Tenint en compte l’històric de la nostra fundació, les persones que hem atès habitualment han sigut homes. No obstant això, els darrers anys la representació ha anat augmentant considerablement. En concret, l’any 2023 hem atès 1.278 persones en tots els serveis que oferim, de les quals 688 són homes, 585 dones i 5 s’identifiquen com no binàries. Per tant, la representació de les dones l’any passat va ser d’un 45,77%, gairebé la meitat de les persones ateses i assessorades. 

  Menjador convent dels franciscans - fundació acollida i esperança

  El 68% de les treballadores d’Acollida i Esperança són dones

  Pel que fa a les dones treballadores el percentatge encara és més gran. Segons les dades de l’any passat, hi va haver un total de 82 treballadors/es, d’aquestes, 56 persones eren dones, és a dir, un 68,29%. En contrapartida, hi ha hagut 25 treballadors, és a dir, un 30,50% d’homes i 1 persona identificada com no binària que representa l’1,21% del total.  

  servei de cuina de Can Banús - fundació acollida i esperança

  Diverses treballadores de Can Banús ens comenten que: Des de fa cinc anys, aprofitem el dia 8 de març per fer una trobada feminista de treballadores de Can Banús en la qual parlem de les nostres preocupacions i compartim les nostres opinions al respecte sobre ser dona i el paper que tenim a la societat i, en concret, en el món social. 

  café feminista 2023

  Trobada feminista de Can Banús de 2023

  A més, si posem el focus en l’òrgan directiu de la Fundació Acollida i Esperança, que està format per l’equip de direcció general (direcció general, direcció adjunta i direcció financera), direcció de serveis (Can Banús, Convent, Itaca, Mansol Projectes, Servei d’habitatge i SAVA) i serveis transversals (administració i recursos humans, voluntariat i comunicació), el total de representació respecte a les dones és del 60%, amb un total de 6 dones membres de l’equip directiu. 

  “Tot i que en el món social hi ha més dones que homes treballant, per fi, en els darrers anys, s’observa una tendència positiva respecte que es dilueix la imatge de la dona com a figura de “cuidadora” i pren més rellevància en llocs de més responsabilitat i òrgans directius de les entitats.” – manifesta la Lucía, directora de Can Banús.  

  Per primera vegada, l’òrgan directiu el conforma una dona 

  El passat 1 de març es va fer efectiu el canvi d’òrgan directiu a la nostra fundació. Per primera vegada en tota la història d’Acollida i Esperança, i amb la conformitat del Patronat, la Laia Pérez de Olaguer ha sigut assignada com a nova directora adjunta: 

  Em fa molta il·lusió assumir aquest repte. I especialment, poder aportar la mirada femenina a la Direcció General. Sense adonar-me’n massa, acompanyar processos ha esdevingut el centre del meu encàrrec professional en els darrers 20 anys i ara, em sento molt agraïda de l’oportunitat d’acompanyar a les direccions i serveis de l’entitat. “ – afirma la Laia. A més afegeix: “Crec que és necessari sumar el lideratge femení als òrgans directius de les entitats. És un lideratge cooperatiu, conciliador i compartit, sensible als processos i a les persones i que promou les relacions interpersonals com a motor de compromís col·lectiu de les professionals de l’entitat. 

  Més de la meitat del voluntariat també són dones  

  Si ens hi fixem en les xifres de persones voluntàries d’Acollida i Esperança, el 2023 hi ha hagut un total de 76 voluntaris/àries, d’aquestes, 49 persones són dones, és a dir, un 64,47% i en contraposició, hi ha hagut 27 voluntaris homes, és a dir, un 35,53%. 

  L’any 2023 han format part del nostre equip voluntàries des dels 15 fins als 87 anys. Les voluntàries més joves participen en la modalitat d’Aprenentatge i Servei de manera més temporal. Les de més edat van començar als inicis, l’any 1993. Totes elles participen en espais diversos amb molta implicació i constància, aportant una experiència i un valor afegit generacional que apreciem moltíssim.”. – ens explica la Mònica, responsable de voluntariat. 

  voluntariat fundació acollida i esperança

  Gràcies a totes les dones que formeu part d’Acollida i Esperança, sou una peça fonamental! La vostra empenta, determinació i manera de fer són imprescindibles per fer camí cap a la justícia social.  

  La presència de la dona en el tercer sector és essencial. En un context social de tanta vulnerabilitat es fa imprescindible la mirada femenina, que genera vincle i cohesió, i alhora promou xarxes de cura i suport mutu.” – conclou la Laia Pérez de Olaguer 

  Viu 8 de març