• Article a social.cat: “25 anys del servei odontològic per a pacients socials, 25 anys recuperant somriures”

  24/04/2023

  El diari Social.cat ha publicat el 18 d’abril de 2023 l’article “25 anys del servei odontològic per a pacients socials, 25 anys recuperant somriures” de Fernando Díaz Alpuente, Director adjunt d’Acollida i Esperança. Aquest aniversari del servei posa davant del mirall l’atenció a persones vulnerables i la importància de serveis especialitzats com aquest de salut bucodental perquè anar al dentista no sigui un privilegi, sinó un dret per a tothom.

  Podeu llegir el contingut de l’article a la web de social.cat aquí.

  25 anys del servei odontològic per a pacients socials, 25 anys recuperant somriures

  El 8 d’abril de 1998, aquesta setmana ha fet 25 anys, va obrir les portes el SOPS, el servei odontològic per a persones en exclusió social. En aquell moment, Acollida i Esperança era una entitat dedicada exclusivament a atendre persones amb VIH/sida i en situació d’exclusió social severa i era de les poques que disposava de serveis especialitzats. El de l’atenció bucodental va ser dels primers, perquè la necessitat era molt gran i molt poques clíniques odontològiques s’atrevien en aquell moment a tractar pacients amb sida, en un moment en què aquesta malaltia estava al seu màxim nivell de contagi, estigmatització i rebuig a la nostra societat.

  El diari del Pare Josep Costa, fundador d’Acollida i Esperança, recull l’obertura del servei l’any 98 així: Avui hem inaugurat el consultori del dentista. Ha vingut el doctor Jordi de Muller; l’ha ajudat la germana Anuncia, com a infermera, i ha visitat cinc nois.”

  La necessitat d’obrir un servei d’aquestes característiques a Acollida i Esperança va anar molt lligada a la realitat de les persones que atenia l’entitat a finals de la dècada dels 90: homes, amb diagnòstic de VIH, sense recursos, molts d’ells amb llargs consums de drogues i amb cap mena de cura ni higiene de les dents. En aquell moment, quan es començava a treballar el procés de recuperació i autonomia de les persones, va ser molt important poder tenir accés a una atenció de salut bucodental per millorar la seva imatge, la seva autoestima, la seva salut i alimentació i també la seva seguretat, per exemple, per anar a fer una entrevista de feina.

  Des de 2008, el SOPS ha atès més de 6.200 persones. 630 només l’any passat. Una xifra que és la més alta de la seva història i que demostra l’impacte i la necessitat social del servei, que cobreix la mancança d’un servei públic i universal per a tota la ciutadania sense recursos. A Catalunya tenim una llei de salut bucodental aprovada pel Parlament al 2020, i hi ha municipis que han obert projectes semblants, però la necessitat continua existint i es fa cada cop més gran, i les alternatives a les clíniques privades són poques.

  Si hem de resumir en alguna imatge aquests 25 anys, aquesta seria, sense cap dubte, la del somriure de les persones que han passat pel SOPS. Han sortit d’aquí amb una nova imatge d’elles mateixes, amb la capacitat recuperada de alimentar-se sense patiment i amb les forces renovades per afrontar un procés d’inserció laboral.

  Des d’Acollida i Esperança hem treballat aquest quart de segle a SOPS amb la confiança que, en algun moment, el servei públic de salut serà prou fort per atendre situacions com les que atenem. Però si no fos així, el SOPS seguirà obert per fer que anar al dentista no sigui un privilegi, sinó un dret.

  Fernando Díaz Alpuente – Director adjunt d’Acollida i Esperança