• 25 anys d’Acollida i Esperança: així va ser l’acte commemoratiu a Badalona (28 febrer)

  04/03/2019

  • El problema de l’accés a l’habitatge i oferir acompanyament a persones d’edat avançada o amb envelliment prematur són alguns dels reptes que s’han posat de manifest durant l’acte.

   

  • Es va estrenar el curt commemoratiu dels 25 anys “Fil directe”, que plasma idees de les persones usuàries, i també hi va tenir lloc una taula de testimonis. El Conseller d’Afers Socials i l’Alcalde de Badalona, ciutat seu de l’entitat, van acompanyar la Fundació juntament amb prop de 300 persones.

   

  Sota el lema “25 anys acompanyant i confiant en les persones” la Fundació Acollida i Esperança ha celebrat el 28 de febrer un acte per commemorar el 25è aniversari de l’entitat. El teatre d’El Círcol de Badalona, ciutat seu de l’entitat, ha acollit la celebració, amb prop de 300 assistents.

  L’exclusió social és conseqüència d’una estructura social injusta que es perpetua i les entitats ens hem d’implicar i col·laborar entre nosaltres per transformar coses”, ha posat de manifest Mijail Acosta, director de la Fundació Acollida i Esperança, qui també ha insistit en què “les entitats donem eines i acompanyen però no apoderem ningú: cada persona té el seu potencial i ha de prendre les seves decisions”.

  Estíbaliz López, presidenta del Patronat, ha volgut recordar la missió de l’entitat de “promoure espais d’acollida per a persones en situació d’exclusió social amb la finalitat d’acompanyar-les i donar oportunitats de canvi”.

  L’acte ha comptat amb la presència de Chakir el Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies. Vull agrair a la Fundació Acollida i Esperança aquests 25 anys de fer comunitat en la diversitat, de treball des de l’ajuda entre iguals i l’empatia. Entitats on tothom té el seu lloc i és reconegut són l’exemple de les entitats del tercer sector compromeses amb la transformació social”, ha destacat el Conseller en el seu parlament.

   

  L’alcalde de Badalona Àlex Pastor ha remarcat que “Com a Ajuntament felicitem aquests 25 anys d’acció social de la Fundació Acollida i Esperança. L’any 1993 l’Ajuntament va cedir la finca de Can Banús per 50 anys perquè la Fundació hi pogués crear un centre d’acollida i estem contents que l’entitat continuï amb la seva tasca com a entitat badalonina”.

   

  Estrena del curtmetratge “Fil directe” i Taula de testimonis

  La Fundació ha confiat en les persones usuàries per al curtmetratge commemoratiu dels 25 anys “Fil directe”, estrenat durant l’acte. Aquest curt d’animació plasma idees de 20 persones residents als centres d’acollida i pisos de la Fundació i també de treballadors del Centre Especial de Treball Mansol Projectes. Necessitats bàsiques, habitatge, treball, addiccions o relacions socials són alguns dels temes tractats (Més informació sobre el curt “Fil directe”)

  La taula “25 anys d’acció social: experiències i aprenentatges” ha comptat amb testimonis de persones acompanyades per la Fundació (Hassan Akdi Amarjouf, resident del pis Itaca, i Marga Serradilla, treballadora de Mansol Projectes), voluntàries (Pilar Casanova), professionals (Josep M. Lluch, director adjunt d’Acollida i Esperança) i membres del Patronat de la Fundació (Eduard Sala). Un dels reptes exposats és augmentar la quantitat de pisos d’autonomia per a aquelles persones que ja han sortit dels centres d’acollida però que no tenen prou ingressos per llogar un pis. És per això que la Fundació ha incrementat durant els últims anys el nombre de pisos d’autonomia dins del Servei d’Acompanyament a la Vida Autònoma.

  Un altre dels reptes a afrontar és que la mitjana d’edat de les persones ateses als centres d’acollida és cada cop més alta. També l’augment de la incidència de malalties mentals i l’envelliment prematur que es pot donar en persones que viuen amb el VIH/sida.

  La Fundació Acollida i Esperança ha atès en 25 anys d’activitat prop de 4.500 persones. Cal destacar que aquesta atenció és continuada 24 hores al dia als centres d’acollida i que entre els centres i els pisos se sumen prop de 375.000 atencions diàries durant aquests 25 anys. Actualment compta amb un equip de professionals de 56 persones i amb 42 persones voluntàries. Després de 25 anys continua sent una entitat especialitzada en l’atenció i acompanyament socioeducatiu de persones que viuen amb el VIH/sida alhora que ha ampliat els serveis per atendre també altres persones en risc d’exclusió social.

  La Coral del Convent dels Franciscans, dinamitzada per l’educadora Anna Carol, va posar punt i final a l’acte amb les seves cançons.

  Aquí podeu veure els missatges de les persones que ens van acompanyar en aquest acte dels 25 anys. I aquí els mitjans de comunicació que es va ressò de l’acte.

   

  Aquest acte commemoratiu dels 25 anys de la Fundació Acollida i Esperança
  ha estat possible gràcies al suport de: