• VIH i tallers de rehabilitació neurocognitiva

  Maria Garcia Hidalgo. Psicòloga i educadora social al centre d’acollida Convent dels Franciscans de la Fundació Acollida i Esperança.

  Una de les cares més fosques del VIH és el seu atac, silenciós però imparable, al sistema nerviós. No només va disminuint les defenses de l’organisme sinó que també sent especial atracció pel cervell. Aconsegueix travessar la barrera hematoencefàlica i infectar les cèl·lules del sistema immunitari que protegeixen el cervell. Les neurones no solen ser infectades però la presència del VIH en el teixit cerebral provoca un ambient d’inflamació que poc a poc pot anar induint a la mort neuronal. Així el VIH pot anar guanyant la partida al sistema nerviós central.

  És, per tant, d’especial rellevància tractar farmacològicament la malaltia i pal·liar els seus efectes. Tanmateix, s’ha de tenir en compte que les alteracions neuropsicològiques que provoca l’afectació del VIH al sistema nerviós central genera dèficits cognitius (pèrdua de la concentració, alentiment en el pensament, alteracions en la memòria de treball i atenció, disfunció executiva i en les habilitats motores) d’important interès a treballar en els tallers socioeducatius que la Fundació proposa.

  Des d’aquest punt de vista, els residents del Convent dels Franciscans cada dijous al matí reben l’oferta d’un taller de rehabilitació neurocognitiva on es treballa l’estimulació de les funcions cognitives i es dissenya un pla de rehabilitació per preservar i mantenir durant el màxim de temps possible les capacitats cognitives en ple rendiment de cada persona atesa.

  La Fundació Acollida i Esperança té una filosofia de treball totalment ecològica, és a dir, basada en la motivació i treballant sempre que es pugui en l’espai i activitats que realitza el pacient en el seu dia a dia. Així doncs, preparem els mateixos reptes cognitius adaptats en les activitats de la vida diària. D’aquesta manera fomentem l’autonomia i sobretot l’autoestima Una assistència integral, efectiva, eficient i de qualitat.

  La metodologia que s’utilitza són sessions pensades per generar reptes cognitius a base de jocs i activitats molt diverses, on la tasca a resoldre requereix posar en funcionament des de l’atenció, la memòria, la concentració, la planificació, funcions executives, llenguatge, etc.  És mentre els residents posen en funcionament les seves capacitats per resoldre o respondre la tasca que s’evidencien les seves mancances i potencialitats i es treballa per tal de compensar els errors amb recursos que es puguin utilitzar per arribar a assolir els objectius demanats. Moltes vegades és tot un repte i aconseguir resoldre segons quines tasques sense l’ajuda de ningú és un èxit gegantí!

  Com més estimulem el nostre cervell durant el dia a dia amb activitats diverses i, fins i tot, molt diferents a les rutinàries, més fem que les connexions neuronals augmentin. I no només això, sinó que també optimitzem el funcionament de les xarxes neuronals.

  Així doncs, una pràctica regular d’estimulació cognitiva es tradueix en un augment o manteniment de la reserva cognitiva i, per tant, promovem l’envelliment saludable no només de les persones que pateixen VIH sinó de totes aquelles que ho practiquin.

  Oportunitat de voluntariat al pis d’inclusió Itaca: compartir un vespre

  La Fundació Acollida i Esperança busca persones voluntàries que puguin col·laborar en l’acompanyament de les persones residents al pis d’inclusió Itaca. En concret, que comparteixin amb els residents del pis l’estona prèvia al sopar, el sopar i la sobretaula. L’objectiu és contribuir a la socialització de les persones ateses per la Fundació. Al pis Itaca […]

  Article a Social.cat: Per què els tallers d’estimulació cognitiva als centres d’acollida?

  El diari Social.cat ha publicat el 17 de gener l’article “El perquè dels tallers d’estimulació cognitiva en un centre d’acollida” de Maria Garcia Hidalgo, psicòloga i educadora social al centre d’acollida Convent dels Franciscans de la Fundació Acollida i Esperança. L’article destaca que el taller de rehabilitació neurocognitiva és un dels tallers específics realitzats davant […]

  Els “Rejes Majos” de Miaportacion.org arriben a la Fundació Acollida i Esperança

  A la Fundació Acollida i Esperança sempre mirem de celebrar les dates especials amb les persones residents. El dia de Reis és un d’aquests dies i els centres d’acollida Can Banús i Convent dels Franciscans aquest any han comptat amb la col·laboració dels “Reyes Majos” de Miaportacion.org. A través de la campanya dels “Reyes Majos” […]

  La revista “La Veu de Bufalà” publica un article dels residents de Can Banús

  La revista del barri “La Veu de Bufalà” ha publicat en el seu últim número una “Presentació de Can Banús” signada per les persones residents del centre d’acollida. Aquest article neix arrel de la visita a Can Banús d’un dels col·laboradors d’aquesta revista de l’Associació de Veïns i Veïnes de Bufalà. Està previst que la […]

  El Gran Tió de la Bisbal dona els aliments recollits al Convent dels Franciscans

  Un any més, els aliments recollits amb el Gran Tió de Nadal organitzat a la Bisbal d’Empordà s’han donat al centre d’acollida Convent dels Franciscans. El Gran Tió l’organitza l’associació juvenil i cultural Els Voltors de la Bisbal des de fa deu anys. Aproximadament 800 nens van fer cagar el Tió el 21 de desembre […]